Uitbreiding boerenbedrijven in Ede mogelijk onder strenge stikstofreductie

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

De gemeente Ede staat open voor uitbreiding of aanpassing van boerenbedrijven, op voorwaarde van significante stikstofreductie. Deze beslissing komt voort uit meerdere aanvragen voor een verandering van het bestemmingsplan, die momenteel in de wacht staan in afwachting van nieuwe landelijke regels.

Tijdelijke regels

De nieuwe landelijke regels omtrent stikstofuitstoot worden pas in 2024 verwacht. Daarom introduceert Ede nu tijdelijke regels. Deze regels houden rekening met recente rechterlijke uitspraken en het verwachte beleid van het Rijk en de provincie Gelderland.

Stikstofreductie

De tijdelijke regels van Ede stellen dat intensieve veehouderijen hun stikstofuitstoot met minstens 40 procent moeten verminderen om uitbreidingsplannen goedgekeurd te krijgen. Voor melkveehouders is deze eis minstens 30 procent reductie. Daarnaast moeten de plannen voldoen aan de gangbare regels op het gebied van milieutechniek en landschapsinpassing. Bedrijven die binnen 500 meter van Natura 2000 gebieden liggen, zijn uitgezonderd van deze regeling.

Bedrijfsplannen en uitzonderingen

Er wordt vooralsnog geen medewerking verleend aan bedrijfsplannen die in aanmerking komen voor de piekbelastersregeling. De criteria voor deze regeling worden verwacht in juni. Als dergelijke bedrijven willen uitbreiden, wordt er eerst grondig onderzocht wat het perspectief van het bedrijf is en of innoveren, extensiveren, verplaatsen of stoppen een optie is.

Toekomstperspectief

Wethouder Jan Pieter van der Schans benadrukt dat de gemeente Ede agrarische ondernemers wil ondersteunen. Hij wijst op de jarenlange impasse veroorzaakt door de stikstofcrisis en de onduidelijkheid over toekomstige regels. Het doel van de nieuwe regels is om agrarische ondernemers duidelijkheid te geven en hun de mogelijkheid te bieden om vanuit hun vakmanschap en autonomie aan hun toekomst te werken.

Advies

Het college van burgemeester en wethouders zal in de komende weken diverse belanghebbenden om advies vragen over het voorstel. De nieuwe regels zullen in juni met de gemeenteraad worden besproken.