Gemeente Ede: Nieuwe beleidsbesluiten

ongeveer een maand geleden gepubliceerd

Het gemeentebestuur van Ede heeft op 26 maart 2024 een reeks besluiten genomen. Deze betreffen de woningbouwproductie, beleid voor agrarische bedrijfsontwikkelingen en regels voor aanplakborden.

Woningbouwproductie en plancapaciteit

Het college deelt jaarlijks een overzicht van de woningbouwproductie. Deze keer gaat het om de productie in 2023, met details over aantallen, categorieën en prijssegmenten. Twee keer per jaar wordt bovendien een ‘foto’ gemaakt van de plancapaciteit binnen de gemeente. In dit geval betreft het de harde en zachte plancapaciteit voor de periode 2024-2040.

Beleidsregel agrarische bedrijfsontwikkelingen

Het college heeft voorwaarden vastgesteld voor agrarische bedrijfsontwikkelingen. Deze beleidsregel, genaamd ‘Interimbeleid agrarische bedrijfsontwikkelingen veehouderijen’, stelt strenge eisen aan veehouderijen die willen uitbreiden. Zo moeten intensieve veehouderijen de uitstoot van stikstof met minstens 40 procent verminderen, en melkveehouders met tenminste 30 procent. Ook moeten de bedrijven voldoen aan de reguliere regels op het gebied van milieutechniek en landschapsinpassing. Bedrijven moeten een ondernemingsplan opstellen waarin ze aantonen hoe zij bijdragen aan hun leefomgeving, bijvoorbeeld door de biodiversiteit, waterkwaliteit, bodemkwaliteit, circulariteit en dierenwelzijn te verbeteren.

Aanplakborden

Het college heeft ook besloten om 15 locaties aan te wijzen als plakplaats om overlast door wildplakken tijdens verkiezingsperioden te voorkomen. Er worden beperkte nadere regels gesteld voor deze locaties.