Kleinschalige opvang Oekraïners gepland op Landgoed Zonneoord in Ede

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De gemeente Ede heeft besloten om een klein aantal Oekraïense ontheemden op te vangen op Landgoed Zonneoord. Dit zal gebeuren in gehuurde portacabins, die geschikt gemaakt worden voor tijdelijk verblijf.

Opvang in Portacabins

Ongeveer 20 mensen die momenteel in Harskamp wonen, kunnen op korte termijn op Landgoed Zonneoord worden opgevangen. Dit besluit komt na de aankondiging van Defensie om hun terrein in Harskamp weer in gebruik te nemen. De portacabins op Landgoed Zonneoord worden aangepast voor tijdelijke bewoning.

Zoektocht naar nieuwe opvanglocaties

Burgemeester René Verhulst legt uit dat de gemeente continu zoekt naar nieuwe opvanglocaties voor de Oekraïense ontheemden. Het besluit om portacabins op Landgoed Zonneoord te huren, biedt een oplossing voor 20 mensen.

Volgende stappen

Het college van burgemeester en wethouders zal naar verwachting op 4 april 2024 de huur van de portacabins bespreken met de gemeenteraad. Na dit overleg zal er een omgevingsvergunning aangevraagd moeten worden om opvang voor Oekraïners op Landgoed Zonneoord te kunnen realiseren.

Tot nu toe heeft de gemeente Ede meer dan 400 Oekraïense vluchtelingen opgevangen op de Legerplaats in Harskamp. Met de nieuwe opvanglocatie op Landgoed Zonneoord kan de gemeente blijven voorzien in de behoefte aan opvang voor deze groep.