Gemeenteraad Ede bedreigd na debat over wolf

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

De gemeenteraad van Ede is bedreigd naar aanleiding van een debat over de wolf. Burgemeester René Verhulst heeft zijn zorgen geuit over de bedreiging en bevestigd dat de gemeente aangifte heeft gedaan.

Het debat en de bedreiging

Tijdens het debat besprak de gemeenteraad de noodzaak van wolfbeheer in de gemeente. Dit resulteerde in de aanneming van een motie die de provincie oproept om een wolfbeheerplan te maken. Echter, dit debat heeft geleid tot een ernstige bedreiging tegen de raadsleden die voor deze maatregel stemden.

Reactie van de burgemeester

Burgemeester Verhulst gaf aan geschrokken te zijn van de bedreiging. Hij benadrukte het belang van vrije meningsuiting en debat binnen de raadszaal. Hoewel hij begreep dat de kwestie rond de wolf heftige emoties kan oproepen, veroordeelde hij de intimidatie en bedreiging van raadsleden en hun families.

Wolfprobleem in Ede

Ede is gelegen op de Veluwe, waar ongeveer zeven roedels wolven leven. Regelmatig bevinden enkele tientallen wolven zich op het grondgebied van Ede, waar ze zich voortdurend door het gebied verplaatsen. Dit heeft geleid tot incidenten waarbij schapen en pony’s van inwoners zijn doodgebeten, wat tot onrust en emoties onder de bevolking heeft geleid.

Burgemeester Verhulst benadrukte dat de wolf een belangrijk onderwerp van gesprek is binnen de Edese samenleving. Hij merkte op dat er in de afgelopen maanden op een niet-polariserende manier over de kwestie is gedebatteerd, iets waarop hij trots is. Desalniettemin benadrukte hij dat het bedreigen van politici om hun mening te uiten absoluut onaanvaardbaar is.