Ede ziet af van alternatieve jaarwisseling en lokaal vuurwerkverbod

ongeveer 2 maanden geleden gepubliceerd

In 2021 besloot de gemeenteraad van Ede om inwoners een alternatieve jaarwisseling te laten organiseren als mogelijke aanloop naar een lokaal vuurwerkverbod. Na twee jaar van uitproberen en evalueren, adviseert het college van burgemeester en wethouders nu echter om deze alternatieve vieringen niet langer voort te zetten en geen lokaal afsteekverbod in te voeren.

Het oorspronkelijke initiatief had als doel om bij te dragen aan een veiligere samenleving in Ede door het aantal slachtoffers en de schade door vuurwerk te verminderen. Daarnaast was het de bedoeling dat de alternatieve vieringen bijdroegen aan andere gemeentelijke doelstellingen op gebieden zoals duurzaamheid, gezondheid en sociale cohesie.

Twee jaarwisselingen, twee evaluaties

Gedurende twee jaarwisselingen heeft het college getracht de nodige initiatieven voor een alternatieve viering van de grond te krijgen. Ondanks de beschikbare tijd en het budget leidde dit niet tot meer initiatieven.

Burgemeester René Verhulst stelt dat het alternatief vieren van de jaarwisseling onvoldoende wordt omarmd of opgepakt door de samenleving. Organisatoren geven er de voorkeur aan om deze dagen in hun eigen kring te vieren en bedrijven hanteren hoge tarieven tijdens de jaarwisseling. Daarnaast is niet aangetoond dat alternatieve vieringen leiden tot minder vuurwerkgebruik.

Pleidooi voor landelijk verbod

Verhulst gelooft dat een vuurwerkverbod op landelijk niveau moet worden ingevoerd. Hij heeft onlangs samen met andere burgemeesters in Nederland een oproep hiervoor gedaan. Volgens hem ligt de oplossing voor een veiliger jaarwisseling voornamelijk bij een landelijk verbod, omdat lokale verboden in de praktijk moeilijk te handhaven zijn.