Voormalig boerenerf in Lunteren maakt plaats voor 13 woningen

2 maanden geleden gepubliceerd

Op een voormalig boerenerf in Lunteren worden 13 nieuwe woningen gebouwd. Dit plan is het eerste resultaat van een initiatief van de gemeente Ede om de transformatie van boerenerven naar kleine woonerfjes te stimuleren. Er zijn plannen voor twee andere erven in voorbereiding en de gemeente overweegt dit soort ‘erfdelen’ als regulier beleid te introduceren.

Onderzoek naar mogelijkheden

De huidige regelgeving staat toe dat er maximaal twee woningen worden gebouwd op een erf waar een boerenbedrijf stopt en de gebouwen worden gesloopt. Gezien de grote vraag naar woningen, heeft de gemeente de mogelijkheden voor woningbouw op voormalige boerenerven onderzocht. Erfdelen, het verdelen van een boerenerf in meerdere wooneenheden, kan volgens wethouder Jan Pieter van der Schans een goede optie zijn, vooral op locaties dicht bij dorpen.

Er zijn echter wel voorwaarden aan verbonden. Het erf moet aantrekkelijk en landelijk blijven en cultuurhistorische elementen moeten behouden blijven. Daarnaast moet het plan voldoende betaalbare woningen bevatten.

Het plan

Het voorgestelde plan in Lunteren omvat 7 starterswoningen, 4 seniorenwoningen en 2 reguliere woningen. Wethouder Van der Schans noemt het een mooi plan dat met vertrouwen aan de gemeenteraad zal worden voorgelegd. De gemeenteraad zal het bestemmingsplan waarschijnlijk op 21 maart behandelen. De projectontwikkelaar hoopt later dit jaar met de bouw te kunnen beginnen.